WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Élő folyók

Mura, Dráva, Duna – élő folyók, élő együttműködés

A Mura, a Dráva és a Duna országhatárokon átívelve nyújt létfontosságú értékeket a természet és az emberek számára – éppen ezért megóvásuk, helyreállításuk nélkülözhetetlen. A két és fél évig tartó lifelineMDD projekt a három folyót érintő problémák feltárását, megismerését és megismertetését, valamint a régión belüli együttműködések fejlesztését tűzte ki célul, és képzésekkel, gyerektáborokkal, terepi vizsgálatokkal és tanulmányokkal a háta mögött zárult december végén.

2022-12-19 Tovább »

Pályázati felhívás - MERLIN Innovációs Díjak (MIA)

A 45 partner együttműködésével, Európa-szerte 17 helyreállítási mintaterületen dolgozó MERLIN projekt pályázatot hirdet olyan cégek és szervezetek számára, amelyek innovatív termékeikkel és szolgáltatásaikkal segíthetnek az európai folyók, tavak és vizesélőhelyek helyreállításában.

2022-11-11 Tovább »

 

Itt az ideje, hogy az európai döntéshozók figyelembe vegyék a halak szexuális problémáit

Rekord aszály, energiaválság, élelmiszerkrízis. Ilyenkor ugyan ki foglalkozik a halak szexuális életével? Elsőre talán nem egyértelmű, de ezek a problémák mind kapcsolatban vannak azzal, hogyan bánunk a folyóinkkal, folyóink állapota pedig összefüggésbe hozható a halak és más vízi élőlények szaporodásával. Az Európai Unió döntéshozóinak asztalán van egy jogszabálytervezet, ami a halak szaporodási nehézségeitől kezdve az erdők állapotromlásán át a beporzó rovarok fogyatkozásáig számos fontos problémán javíthatna. Kérdés, hogy a példátlanul előremutató jogalkotási kezdeményezés végül milyen tartalommal jelenik meg.

2022-09-26 Tovább »

A fenntartható jövő érdekében működik együtt a WWF és a The Coca-Cola Foundation

A WWF – világszerte és Magyarországon is – többek között azért dolgozik, hogy megóvja a folyókat és a vizesélőhelyeket. A Duna forrásától a deltáig a folyó mentén élő emberekkel együttműködve tesznek konkrét lépéseket a Duna természetességének visszaállításáért, új lehetőségeket teremtve a fenntartható mezőgazdaság és az ökoturizmus számára. Ezt a munkát támogatja a Living Danube program, egy egyedülálló, ágazatokon átívelő partnerség, amely a WWF CEE, a The Coca-Cola Foundation és a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (ICPDR) összefogásával a dunai vizesélőhelyek megőrzését és helyreállítását helyezi fókuszba.

2022-08-05 Tovább »

 

Ivóvízkészleteket veszélyeztethet a vármegyék elnevezéséről szóló törvény

Egy új törvényjavaslat sürgősségi eljárásban törölné el a magánkutak kötelező engedélyeztetését és gyakorlatilag megtiltaná a hatóságoknak azok ellenőrzését is. A hatásvizsgálat és szakszerű indoklás nélküli jogszabály-módosítást a zárószavazás előtti napon csempészték bele a vármegyék megnevezéseit rendező törvényjavaslatba. Az egyre súlyosbodó aszályokra tekintettel különösen felelőtlen a vízgazdálkodási törvény módosítása, mivel az az apadó vízkészleteink ellenőrizetlen, pazarló használatát ösztönözheti, továbbá veszélyezteti ivóvízbázisaink minőségét.

2022-07-19 Tovább »

A vízhiány világnapja?

A WWF Magyarország komplex tájgazdálkodási stratégiát és összehangolt cselekvést sürget a vízhiány kezelésére. A vízhiány oka sokrétű, hatásai pedig az élővilág pusztulása mellett már az élelmezés-biztonságunkat veszélyeztetik. Ezért a WWF Magyarország arra figyelmeztet, hogy átgondolatlan félmegoldások és látszatberuházások helyett végre komplex válaszokat kellene adni erre az igen összetett és életbevágóan fontos problémára.

2022-03-22 Tovább »

 

Duna-fókuszú képzésünkre oktatásban, szociális szférában dolgozók jelentkezését várjuk

A képzésen szó lesz a bioszféra-rezervátumok szerepéről, a szabályozatlan folyók és az általuk szállított hordalékok fontosságáról, valamint a Mura–Dráva–Duna bioszféra-rezervátum területén található madár- és halfajokról. Mindezek mellett ki fogunk térni az ENSZ fenntarthatósági céljaira, és az éghajlatváltozásnak a hazai folyóinkra gyakorolt hatásaival is foglalkozunk.

2022-03-17 Tovább »

Árvízkezelési megoldások az extrém időjárási hatások mérséklésére

A végéhez közeledik a Danube Floodplain projekt, amely azt vizsgálta, hogyan csökkenthetők az árvízi kockázatok az árterek helyreállításával. A projektben résztvevő partnerek 2021. november 3-án és 4-én mutatták be az eredményeket online konferencia keretében.

2021-11-24 Tovább »

 

Mintaprojekt a Közép-Tiszán

Az Interreg Danube Floodplain nemzetközi projekt keretében Tiszaföldvár térségében azt modellezték, hogy a Tisza vizének szabályozott kivezetése milyen lehetőséget jelentene a mezőgazdaság vízhiányának enyhítésében és az élőhelyek helyreállításában úgy, hogy az árvízkockázat is csökkenjen. A vizsgálat eredményeit két fórumon mutatták be, mert az elméleti modellek csak akkor hoznak életszerű megoldásokat, ha minél előbb véleményt formálnak róla a terepet ismerő és használó érintettek.

2021-10-28 Tovább »

Magyarországot is érinti a világ első, öt országon átívelő bioszféra-rezervátuma

Az UNESCO elismerése egy új fejezet kezdete a természeti értékek megóvásában

2021-09-15 Tovább »